Auteurslezingen

Foto: Bob Van Mol

Een blik op de wereld – vanaf het tweede middelbaar

Lezing over hoe ik met vallen en opstaan moest ontdekken waar ik zelf goed in was, over hoe lezen me gered heeft toen ik een klein meisje was, over mijn hoofd vol verhalen. Aan de hand van fragmenten uit Vluchtweg en Onderstroom gaan we in gesprek over hoe elk verhaal meerdere kanten heeft en ontdekken we dat je door te lezen in de schoenen van heel veel andere mensen kan gaan staan.

Creatief schrijven – Een blik op de wereld – aanvullende workshop bij bovenstaande lezing rond vertelperspectief

Op basis van een aantal schrijfaanzetten spelen de leerlingen met de blik van het personage op een verhaal. Zo ontdekken ze dat schrijven spelen is en ondervinden ze dat iedereen zijn eigen kant van het verhaal heeft.

Tieners ‘leren’ lezen – leerkrachten, leesbevorderaars en studenten van de lerarenopleiding

Vanuit mijn jarenlange expertise in de schoolbibliotheek en mijn studie Jeugdliteratuur aan de universiteit van Tilburg zet ik leerkrachten en leesbevorderaars aan het denken over hoe we tieners en verhalen kunnen verbinden. Hoe overtuigen we tieners vandaag de dag nog om een boek vast te pakken, om het verhaal uit te lezen, om terug te keren naar een bibliotheek? In deze lezing ontwikkelen we een visie op leesbevordering die past bij het tienerhoofd en sluiten we af met praktische tips en tricks die we kunnen afleiden uit de onderzoeken over leesbevordering bij tieners.

Groter groeien dan je bent – alle groepen van de lagere school

Voor lezers van het derde tot en met het zesde leerjaar kan ik een lezing geven over hoe ik schrijver ben geworden en over hoe een boek ontstaat. In dat verhaal komt terug dat ik zelf moeite heb gehad met leren lezen en schrijven en dat je goed in iets kan worden als je genoeg oefent. Voor veel leerlingen is het belangrijk om te ontdekken dat er grote mensen zijn die plezier hebben in hun job, maar waar het toch niet allemaal vanzelf is gegaan. We ontdekken samen ook hoeveel mensen er werken aan een boek.

Kruip eens in een boek – eerste lezertjes – workshop per klas

Samen kruipen we letterlijk in de bladzijden van een heel groot boek. Daar gaan we op zoek naar verhalen die ons de hele wereld doen vergeten en vinden we personages vanuit Sep gaat op reis en In het bos die graag onze vriend willen zijn.
Met de illustraties en de verhalen die de lezertjes al kunnen lezen in de hand verkennen we de wereld van de boeken. Spelenderwijs ontdekken we dat lezen eigenlijk een soort reizen is.
Heb je ook zin om met ons mee te gaan?

Leef/lees ons voor – ouders van jonge kinderen

Als master jeugdliteratuur kan ik eindeloos vertellen over het belang van lezen en voorlezen voor een kind. Een lezing met feiten uit onderzoeken vertaald in gewone mensentaal. Na afloop zullen de ouders lezen en voorlezen met alle plezier een plaats geven in de opvoeding van de kinderen.

Nog vragen? Of graag een workshop of lezing op maat?
Spreek me via het contactformulier op deze website zeker aan.